Star Wars VII: Amit eddig tudhatunk 1. rész – A Birodalom

Bár az Index nemrég címlapon közölte a VII. rész állítólagos történetét, fontos tudnunk, hogy ezek az információk valószínűleg egy meg nem erősített forrástól származó álhírek, melyek szerencsétlenül nagy figyelmet kaptak. Az eredeti forrás az internetes trollok legnagyobb barlangjaként elhíresült 4chan weboldalon tette közzé híreit, többször ellentmondott saját magának is, és bár leírt néhány logikus, várható dolgot, nem árult el olyasmit, amit korábbi informátorok ne érintettek volna. Néhány nagyon valószínűtlen információját pedig már inkább át sem vették a hírportálok: ilyen például, hogy John Boyega karakterét látjuk a keresztmarkolatos vörös fénykarddal (ennek a színész magassága és testalkata is ellentmond).

Ezért elérkezettnek látjuk az időt, hogy egy cikksorozatban összefoglaljuk, mit tudunk (és mit vélünk tudni) a készülő film egyes témáiról. Elsőként a Birodalmat vesszük górcső alá. A cikk spoilereket és spekulációkat tartalmaz, ezért csak az kattintson a tovább gombra, aki kíváncsi a részletekre.

Hangsúlyozzuk, hogy a Birodalom aktuális állapotáról igen kevés információval rendelkezünk. Spekulációinkat néhány látványtervre, a trailer képeire és nagyon kevés kiszivárgott információra alapozzuk.

A legfontosabb információnk maga az a tény, hogy a Birodalom még mindig létezik. A Jedi visszatér záró képsorai után arra gondolhatnánk, hogy a Birodalomnak vége, hiszen meghalt az Uralkodó, meghalt Vader, Coruscanton ledöntik Palpatine szobrát, ünnepel a galaxis. Az, hogy 30 év elteltével megint TIE-vadászokon repül az ellenség, arra utal, hogy korai volt az öröm. Mi történhetett?

Az egyik lehetőség, hogy a VI. rész után viszonylag rövid idő alatt megdőlt a Birodalom hatalma szerte a galaxisban, és a Lázadásból kialakuló új államforma, egy Köztársaság vette át az irányítást a bolygókon. A Birodalomnak talán csak egy kis maradványa létezik, ám ez az eltelt évtizedek alatt új erőre kapott, és újrakezdi a konfliktust valamivel azelőtt, hogy ismét belépnénk a történetbe. (Vagy a Köztársaság kezdi újra, valamilyen politikai céllal.)

A másik opció egy harminc éve többé-kevésbé folyamatosan tartó háború a Lázadás/Köztársaság és a Birodalom között. Hiszen a Birodalom egy egész galaxist tartott igában a hadereje segítségével, és ez az erő nem foszlik semmivé az Uralkodó halálától, az Executor vagy a félkész 2. Halálcsillag pusztulásától. Ahogy a IV. részből megtudtuk, a tartományi kormányzók már Palpatine halála előtt 3 évvel is teljhatalmat gyakoroltak a szektoraikban. Az Uralkodó eltűnése okozta forrongásokat leverhették az ott állomásozó csapatokkal, így galaxisszerte számos hadúr emelkedhetett fel, illetve erősíthette meg a hatalmát a saját területén. A saját államot formáló Lázadóknak (akik egy idő után már minden bizonnyal ismét Köztársaságnak nevezhetők) ezekkel a hadurakkal kell állandó harcokat vívniuk. Ez egy galaxisnyi csatatéren bizony elvezethet egy harminc éve folyamatos konfliktushoz – amit persze nem állandó lövöldözésként kell elképzelni. Könnyen lehet, hogy egyes területeken átmenetileg nyugalom van (ha nem is béke), majd pár év pihenőidő után ismét intenzív harcokba sodródnak. A Birodalom maradéka maradhat széttagolt, mint a kiskirályok rendszere az Árpád-ház kihalása után Magyarországon, vagy összeállhatnak egy újabb Birodalommá, hogy egyesült erővel vegyék fel a harcot – ez azon is múlik, kiemelkedik-e a hadurak között valaki, aki messzebbre lát a többieknél. Egyes pletykák szerint egy ilyen, a lázadókkal szemben már alulmaradó, de még mindig erősen küzdő Birodalommal fogunk találkozni.

A legfontosabb érv a Birodalom életképessége mellett az a számtalan fejlesztés, amely a klasszikus filmekből ismert eszközöket, felszereléseket érinti. A rohamosztagosok páncélzata és fegyverzete, mint az már kiderült a trailerből, kisebb-nagyobb változtatásokon esett át a VI. rész óta eltelt évek alatt. A sisak jelentősen átalakult, és felkerült például egy elektromágneses rögzítőkapocs a hátpáncélra. A fegyveren is több módosítás történt, a festés és a távcső is megváltozott. Ráadásul van egy jól látható tártöltöttség-jelzőjük – ilyen korábban egyetlen fegyvernek sem volt a Star Wars galaxisában.

Az új hátpáncél
Az új, letisztultabb hátpáncél
Az új E-11
Az új E-11 (Forrás: io9.com)

Megváltozott a vadászpilóták felszerelése is – erről a napokban készült egy kép (nem eredeti koncepciós festmény). Látható, hogy a szemrészek átalakulása mellett a légzőegység is erősen megváltozott, de a fekete alapszín maradt.

Tom Hodges
Tom Hodges képe az új pilótákról (Forrás: makingstarwars.net)

Vannak lángszóróval felszerelt rohamosztagosok is, akik legalább egy jelenetben egy település házai között pusztítottak. (Lángszórós katonákat egy korábbi érából már láthattunk, a The Clone Wars sorozatban.)

Lángszórós rohamosztagos sisakja
Lángszórós rohamosztagos sisakja (forrás: Indie Revolver)
Kémfotó egy forgatási helyszínről (Forrás: makingstarwars.net)
Kémfotó egy forgatási helyszínről (Forrás: makingstarwars.net)

Ezenkívül tudunk még egy elit, fénykardot használó, krómpáncélos, fekete-vörös köpenyes katonafajtáról, amit egyelőre chrome trooper néven ismerünk. Róluk először az Indie Revolver adott képet és leírást szeptemberben végén, majd az októberben kiszivárgott koncepciós festmények is megerősítették az információt. Egyes híresztelések szerint ilyen katona lesz Gwendoline Christie, a Trónok harca sorozat Brienne-je.

Chrome Trooper látványtervek
Chrome Trooper látványtervek – a bal oldali képen jól látható a katona fénykardja (Forrás: millenniumfalcon.com)

A fénykarddal harcoló rohamosztagos ötlete nem újdonság, épp ellenkezőleg, visszanyúlás a Star Wars legrégibb anyagaihoz. A történet korai verziójában ugyanis George Lucas sokkal elterjedtebb eszköznek szánta a kardot, birodalmiak és lázadó katonák is forgatták volna.

Ralph McQuarrie látványterve a fénykarddal és pajzzsal felszerelt rohamosztagosokról
Ralph McQuarrie látványterve a fénykarddal és pajzzsal felszerelt rohamosztagosokról.

Ami a birodalmi flottát illeti, itt már homályosabb a kép. Októberben kaptunk egy TIE-vadász látványtervet, melyen a pilótafülke fekete, és antennák állnak ki belőle.

Egy lezuhant TIE-vadász képe
Egy lezuhant TIE-vadász képe (Forrás: millenniumfalcon.com)

A trailerben ezeknek nyomát sem láttuk, ezért egyelőre az a valószínűbb, hogy a fekete kinézetet elvetették. A lézerek színe és hangja nem változott.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az előzetesben (kis túlzással) láttuk egy transzporthajó belsejét.

A transzporthajó belseje
A transzporthajó rámpája

Nagyobb hajókkal egyelőre nem találkoztunk. Utolsó képünkön egy birodalmi bázis hangárja látszik: ez a klasszikus birodalmi ízlés és hagyományok folytatását mutatja.

Birodalmi támaszpont  látványterve (Forrás: millenniumfalcon.com)
Birodalmi támaszpont látványterve (Forrás: millenniumfalcon.com)

Az egyik legfontosabb dolog, amit nem tudunk: ki áll a Birodalom élén? Egységes irányítás alatt áll-e? És ha igen, vajon Erőhasználó vezeti? Ne feledjük, az Uralkodó és Vader képességei a IV. rész idején nem voltak közismertek még a hadsereg vezető köreiben sem (Vader gyakori fojtogatásai ezen aztán némileg változtattak). Nem szükségszerű, hogy a flotta tisztjei ilyen képességekkel rendelkező parancsnoknak akarjanak engedelmeskedni. Ami engem illet, kíváncsi volnék egy olyan Birodalomra, amelyet “egyszerű” katonai parancsnok vezet, és az Erő sötét oldala tőlük független hatalomként van jelen, de a fénykardot használó elit katonák léte ezt a lehetőséget bizonytalanná teszi.

4 thoughts on “Star Wars VII: Amit eddig tudhatunk 1. rész – A Birodalom

  1. Nagyon jó írás lett. Én is kíváncsi vagyok, hogy a Birodalom milyen formában lesz jelen. Inkább az EU-hoz húznak majd, vagyis, hogy (legalábbis kezdetben) kevés rendszer felett rendelkeznek, vagy megmaradt az eredeti trilógia totalitárius szuperhatalma?

    Egyébként tetszik, hogy folyamatosan jelentettek meg efféle elemzéseket/értekezéseket. Felidézi a régi Starwars.hu időket. 😀

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.