Az ébredő Erő lehet minden idők harmadik legjövedelmezőbb filmje

Teaser2027

Ezt állítja a Morgan Stanley elemzője, Benjamin Swinburne, aki szerint a következő bevételi adatok várhatóak a mozikban:

  • 650 millió dollár az USA-ból és
  • 1,3 milliárd dollár nemzetközi forgalmazásból,

azaz összesen 1,95 milliárd dollár bevétel a mozikból – ezzel az Avatar és a Titanic után a harmadik helyen landolna az új Star Wars-film.

Jól látható trend, hogy a nemzetközi forgalmazásból származó bevétel egyre nagyobb szerepet kap az amerikai filmek esetében. Tíz évvel ezelőtt a nemzetközi bevételek még alig haladták meg az amerikai filmek hazai összbevételét, de most már akár többszörösét is keresheti egy film külföldön, mint otthon. Nyilván ezzel van összefüggésben az is, hogy a Disney/Lucasfilm komolyan odafigyel Kínára, az egyik legnagyobb piacra, és levetíti a Star Wars-filmeket a sanghaji filmfesztiválon.

Az elemző szerint a Disney hagyományosan felezni szokta a bevételeket a hazai forgalmazókkal, de a Star Wars esetében várhatóan nagyobb szeletet, 55-60%-ot fog megtartani az USA-ban, és 40-45%-ot nemzetközi szinten.

ep7toys6

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a Star Wars bevételei rég nem csak a mozifilmekből származnak: az elemző egy év alatt 3 milliárd dollárnyi bevételre számít a filmhez kapcsolódó játékok, ruhák, könyvek és egyéb licenszelt termékek eladásából – ebből várhatóan 215 millió dollár csorog vissza a Disney-hez.

További 350 millió dollárra számíthatnak a DVD/Blu-ray eladásokból (már ahol kaphatóak lesznek, hiszen például hazánkban a Disney jelenleg nem jelentet meg Blu-ray kiadványokat), 100 millió dollárra a számítógépes és konzolos játékokból, valamint 75 millióra a tévésugárzásokból.

Ennyit a bevételekről; ami a költségeket illeti, azok körülbelül 423 millió dollárra rúgnak: ebben olyan tételek szerepelnek, mint a film 200 milliós gyártási költsége, valamint 175 milliós marketingköltsége.

Mindezek alapján az elemzés szerint Az ébredő Erő várhatóan 1,03 és 1,67 milliárd dollár közé eső profitot fog termelni.

iger_falcon

Ahhoz, hogy ezt kontextusba helyezzük, fontos megjegyezni, hogy a Disney 2013-ban 4,1 milliárd dollárt fizetett a Lucasfilmért és a tulajdonában álló franchise-okért, tehát Bob Iger Disney-főnök és Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök távolról sem dőlhetnek hátra a székükben, ha ezek a számok bejönnek. Csak azt jelentik, hogy jól sikerül az első lépés egy igen hosszú úton. Ezzel természetesen ők is tisztában vannak: a Disney 2014. negyedik negyedévi beszámolója szerint

a Star Wars-franchise hasznos élettartamát 40 évre becsülik.

Nem valószínű tehát, hogy a Disney gyorsan ki akarna facsarni minden pénzt a Star Wars világából, és ezzel inflálni a drágán megszerzett tulajdonukat. Láthatóan hosszabb távra terveznek, és ebben van is rutinjuk – elvégre a Hófehérke és a hét törpét 1937 óta tudják sikeresen kézben tartani.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.