Az ébredő Erő midikloriánjai

abrams21

Az MTV News riportere elcsípte J. J. Abrams rendezőt a Mission: Impossible – Rogue Nation díszbemutatója előtt. (Ez az a film, ami miatt a Rogue One kampánya későbbre tolódott, amint arról korábban beszámoltunk.) A vicces kérdéssorból egy fontos információt tudhatunk meg: Az ébredő Erőben egyetlen szó sem fog esni a midikloriánokról, azokról az Erőt közvetítő, mikroszkopikus létformákról, amelyeket George Lucas a Baljós árnyakban vezetett be a Csillagok háborúja univerzumába. Sok rajongó érezte problémásnak ezeknek a mitokondriumokból eredeztethető lényeknek a létezését, mivel szerintük feleslegesen magyarázzák és demisztifikálják az Erőt, ráadásul az Erő-érzékenységet egy egyszerű vérteszttel kimutathatóvá tették – ők most fellélegezhetnek. Akik pedig a kontinuitást és a hét film egységét tartják szem előtt, elgondolkodhatnak, vajon az alkotók ellenérzései miatt nem kerülnek elő a midikloriánok a történetben, vagy egyszerűen nincs szükség rájuk.

Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a midikloriánok nem 1999-ből származnak, hanem még 1977-ből. George Lucas napra pontosan 38 évvel ezelőtt, 1977. augusztus 5-én beszélt először a midikloriánokról egy interjúban, amely az egykori Expanded Universe, a filmeken kívüli világ megalapozására szolgált:

It is said that certain creatures are born with a higher awareness of the Force than humans. Their brains are different; they have more midi-chlorians in their cells.

Azaz: “Azt mondják, bizonyos lények az embereknél nagyobb Erő-érzékenységgel születnek. Az ő agyuk különböző, több midiklorián van a sejtjeikben.” Lucas ekkor még korainak érezte a midikloriánok bevezetését, ezért a nevüket és funkciójukat csak bő húsz évvel később, az I. rész idején adta Qui-Gon Jinn szájába.

Az MTV rövid interjúját alább nézhetitek meg:

(A kép az Epicstreamről származik, akik több más oldalhoz hasonlóan a sagaposztert választották a téma illusztrációjának.)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.