Visszatekintés a Force for Change kampányra

December 19-én Az ébredő Erő stábja egy egyszerű videóban mondott köszönetet azoknak, akik támogatták a Force for Change kampányt. A Force For Change a Disney és a Lucasfilm közös jótékonysági kezdeményezése volt, a J.J. Abrams-féle Bad Robot produkciós céggel együttműködve, a kampány kedvezményezettje pedig a UNICEF, amely a befolyt összegből többek között oktatási és telekommunikációs segítséget nyújt a leginkább rászoruló gyerekeknek szerte a világban.

Az OMAZE által lebonyolított kampányban az adományozók különféle ajándékokban részesültek a támogatásokért cserébe. A fődíj nyertese, a denveri D.C. Barns bekerült a VII. rész egyik jelenetébe (angolul tudóknak érdemes megnézni a videót, amely akkor készült, amikor értesült a győzelméről), de a felajánlott összeg nagyságától függően egyéb, biztos ajándékok is várták a jótékonykodókat: többek között pólókat és képeket lehetett kapni. Több tízezer dollár adományozásáért pedig már exkluzív, premier előtti filmvetítés járt, akár otthon is – vagy legalábbis a lakóhelyhez legközelebbi vetítőteremben. Az igen sikeres akcióban 4,26 millió dollár gyűlt össze, amit a Disney további egymillióval egészített ki (ez aktuális árfolyamon közel 1,4 milliárd forintot jelent).

A kampány számos érdekességgel szolgált azon rajongók számára is, akik nem vettek részt az adományozásban, ugyanis a film kedvcsináló előzetese előtt csak a Force For Change-hez kapcsolódóan láthattunk videókat a forgatásról. Nem is akármilyeneket! A májusi bejelentést a rendező tette meg Abu Dzabiból, pontosabban egy tatuini piacról, és egy eddig nem ismert fajba tartozó, űrpulykákat kínáló árust is láthattunk elsétálni mögötte.

Abramsék minden bizonnyal nagyon komolyan vették az akciót, mert a rendező júliusban, egy héttel a kampány zárása előtt az új X-szárnyú vadászgép mellett biztatta a nézőket a részvételre. Az új persze relatív, mivel ez a dizájn valójában visszatérést jelent Ralph McQuarrie eredeti terveihez. (Ilyesmire már ismerünk példát: Rey droidja, BB-8 is így született, sőt, a Rebels animációs sorozat egésze McQuarrie látványvilágának életre keltése.) Abrams mondókájába ezúttal egy lázadó (illetve köztársasági) pilóta zavar bele, sőt, a végén érdekes módon egy birodalmi MSE javítódroid is feltűnik. Talán eltévedt, vagy a Köztársaság is felismerte ennek a kis droidnak a lenyűgöző hasznosságát.

Biztosak vagyunk benne, hogy az összegyűlt több mint négymillió dollárhoz jónéhány magyar rajongó is hozzájárult, nekik is szól tehát a VII. rész stábjának harmadik videója, melyben köszönetet mondanak a részvételért:

A videó érdekessége, hogy a második másodpercben köszönetet mondó színész, a 216 cm magas Ian Whyte jó eséllyel egy vukit fog alakítani – a legvalószínűbb, hogy Csubakkát, mégpedig az erősebb fizikumot kívánó jelenetekben. Erre azért van szükség, mert a 70 éves, 221 cm magas Peter Mayhew, bár 2013-ban mindkét lábába térdprotézist kapott, hogy ismét járni tudjon, sajnos aligha lenne képes futkározni a jelmezben.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.