Tíz mondatban a Zsivány Egyes előzménye

Regény formájában előzménytörténetet kap a decemberben érkező Star Wars-film, a Zsivány Egyes (Rogue One), amely maga is az 1977-es Új remény előzményét meséli el. A Catalyst című regény a mozibemutató előtt egy hónappal jelenik meg az Egyesült Államokban az ismert Star Wars-szerző, James Luceno tollából.

A Star Wars-kötetek kedvelői bizonyára örülnek a hírnek, ám a regény szinopszisából a közelgő film háttértörténetéről is sokat megtudhatunk.

Galen Erso (Mads Mikkelsen)

A regényben fontos szerepet játszik Orson Krennic, a Zsivány Egyes „főgonosza”, míg a történet középpontjában az a Galen Erso áll, akit a mozivásznon Mads Mikkelsen kelt majd életre.
Úgy tűnik, ahogy a Halálcsillag eredete, úgy a Zsivány Egyes háttértörténete is a köztársasági időkbe, a klónháború időszakáig nyúlik vissza. Íme a Del Rey kiadó által közzétett, meglepően sokatmondó ismertető:

Háború szakítja szét a galaxist. A Köztársaság és a Szakadárok évek óta vívják harcukat a csillagok közt. A győzelem érdekében a két oldal egymásra licitálva hoz létre egyre halálosabb technológiákat. Palpatine kancellár szigorúan titkos Halálcsillag projektjének résztvevőjeként Orson Krennic eltökélt szándéka, hogy a szuperfegyver kifejlesztésével megelőzze az ellenséget. Ehhez Krennic régi barátja, a zseniális tudós, Galen Erso lehet a kulcs.

Krennic és ellenségei egyaránt felfigyelnek Galen energetikai kutatásaira, így a tudós a galaktikus konfliktus egyik kulcsszereplőjévé lép elő. Ám miután Krennic szakadár emberrablók fogságából megmenti Galent, a feleségét, Lyrát és kislányukat, Jynt, az Erso család Krennic lekötelezettjévé válik. Krennic ezután kivételes lehetőséget kínál fel Galennek: minden elképzelhető erőforrást rendelkezésére bocsájt a tudományos kutatásai folytatásához. Miközben Galen és Lyra úgy hiszi, az energetikai kutatások tisztán a jó ügyet fogják szolgálni, Krennicnek más tervei vannak, amelyek révén végre valósággá válhat a Halálcsillag. Jótevőjük fokozódó szorításának csapdájában az Erso családnak ki kell bogoznia Krennic hazugságainak hálóját, hogy megmentsék magukat és a galaxist is.

Érdekesség, hogy bár a Zsivány Egyes cselekménye közvetlenül az Új remény előtt játszódik, utalnak rá jelek, hogy Jyn Erso gyerekkora a filmben is meg fog jelenni. Az előzménykötet története azonban még korábban veszi kezdetét, hiszen a Birodalom előtti időkbe, vagyis a közelgő film fő eseményeinél legalább húsz évvel korábbra vezet vissza.

James Luceno Catalyst című regénye november 15-én jelenik meg a tengerentúlon.

One thought on “Tíz mondatban a Zsivány Egyes előzménye

  1. Ezzel az egésszel az a baj, hogy A Klónok Támadásában is már szerepelt a Halálcsillag….a Sithek bosszújában pedig már épül a váz. nem azért mert akkora ellenállás lenne, hanem csak amolyan aduászként.
    Itt meg, úgy tűnik, az Új remény kezdete előtt nem sokkal fejezték be az építést. Vagyis 20 évbe került mire összejött? lehet hogy a tudós addigra hozta össze a fegyvert, hogy működjön is. A Jedi visszatérben meg ott egy félkész elméletileg még nagyobb Halálcsillag, amit kb.2-3 év alatt odatettek. Ez mindig is sántított szerintem. Én azzal magyarázom ezt magamnak, hogy egy időben kezdték el építeni mind 2 bázist, csak az előbb elkészült, mert kisebb volt. meg erről a másodikról a Lázadók nem tudtak semmit. (egyébként afilmekből abszolút nem derül ki hogy a második halálcsillag nagyobb lenne, sőt kisebbnek néz ki, de elméletileg 3szor akkora mint az első volt…ami hülyeség.)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.