“A Star Wars a belépő a klasszikus zene világába”

A vasárnapi Star Wars-koncertre hangolódás részeként Széplaki Zoltánnal, a Pomázi Ifjúsági Fúvósok karmesterével beszélgettünk.

Széplaki Zoltán a zeneiskola Star Wars-termében
Széplaki Zoltán a zeneiskola Star Wars-termében

Honnan jött az ötlet, hogy a Csillagok háborúja zenéjével foglalkozzatok?

A Csillagok háborúja zenéje a rézfúvósoknak alapmű. Aki elkezd rézfúvós hangszeren játszani, amint eléri az egy oktáv hangterjedelmet, rögtön játszani akarja a főtémát. Szakmai szempontból is imádjuk a Star Wars zenéjét, mert az összes klasszikus hangszerelést egyben meg lehet benne hallgatni. A hangszerkezelés annyira profi, mintha világéletében rézfúvós hangszereken játszott volna a mester. A hangzáskép is klasszikus, gondolom, ez is volt a cél, hogy visszahozza a földre a nézőt az űrből.

Valóban, George Lucas döntése volt, hogy egy filmben, ahol annyi minden újdonság lesz a nézőnek – látvány, szereplők, helyszínek – a zene legyen olyan, amit megszokott és ismer. Mikor kezdődött a felkészülésetek?

2008-9 tájékán láttam elérkezettnek az időt, hogy a zenekarral egy egész estés Star Wars-koncertet adjunk, és nekikezdtem a Star Wars-zenék hangszerelésének. Egy félórás, egybefüggő zenei anyagot sikerült összehozni, amit részletekben szoktunk eljátszani, mert fúvósokról van szó, nekünk pihenni kell. A gyerekeknek nagyon tetszett, és motivációs célként is hatott, mert egyre rendszeresebben jártak próbákra.

Ráadásul egy barokk zenét, egy klasszikus zenét ugyanúgy kell lejátszani, felépíteni, mint John Williams zenéit, és a Star Wars ezt is közelebb hozta a gyerekekhez.

2010 körül már a teljes, addig elkészült anyagot el tudtuk játszani, ekkor került képbe az 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége is, akik szintén részt vettek a koncerten. Ekkor még számos tétel hiányzott a repertoárból, amit 2012-ben bővítettünk ki, és a Millenárison adtunk elő. Most pedig végre elérkeztünk oda, hogy tényleg egész estés, két félidős koncertet tudjunk adni.

Mi alapján választod ki, hogy melyik témát dolgozod fel?

Szerintem nagyon könnyű John Williamst hangszerelni. Azokat a zenéket tudom áthangszerelni, amiket eleve úgy hallok, mintha fúvószenekar játszaná, de John Williams tényleg úgy is szól. Kiszedjük azt a pár hegedűt, és leírjuk, ami marad… És persze azokat a zenéket dolgozom fel, amik megérintenek, amik nekem tetszenek.

Véleményed szerint miben változott John Williams zenei stílusa az évtizedek alatt, 1977-től 2015-ig?

Elfogult vagyok, mert nekem a IV. rész, az Új remény zenéje a kedvencem, és a többit sorban egyre kevésbé szerettem. Sokat változott a zene az évek alatt. Az új részek, az előzménytrilógia zenéje azért tetszett kevésbé, mert a képekkel együtt kissé “digitális” lett a zene is, gépiesebb lett a hangzásvilág. Nagyon szerettem a régi filmek témakidolgozásait, ahogy megjelenik egy zenei téma, és azt egyre jobban és jobban kibontja a zeneszerző. Az új részekben kevésbé vannak meg ezek a karakteres témák – vannak ugyan, de nem úgy fűzi őket tovább, mint régen. (Ettől függetlenül minden részből fogunk előadni a koncert alatt.) Pont emiatt nagyon örültem a VII. résznek, Az ébredő Erőnek, ahol – gondolom, a koncepció részeként – visszatért a IV. rész stílusa, ezért ezek a zenék megint nagyon tetszenek.

Decemberben érkezik a Zsivány Egyes, amelynek nem John Williams, hanem Michael Giacchino szerezte a zenéjét. Elképzelhető, hogy majd ebből is kerüljenek dallamok a repertoárba?

Már én is gondolkodtam ezen. Ha jó lesz, akkor mindenképpen.

Az, hogy iskola (Teleki-Wattay Művészeti Iskola) vagytok, mennyiben jelent korlátot, és mennyiben jelent lehetőséget?

Az, hogy Star Wars-zenéket játszunk, és hogy a terem neked köszönhetően is így néz ki [a falakat a korábbi koncertek plakátjai és az általam készített Star Wars-poszterek borítják], nagy hatással van a gyerekekre. Van, aki azért jön, mert ebben a teremben akar zenét tanulni. Fogalma sincs, hogy mi a trombita és a harsona, csak bejön, és azt mondja, hogy ő ide akar járni. A Star Wars-nak köszönhetően sokkal népszerűbb lett a fúvószene, nem csak nálunk, helyi szinten, hanem országosan is. Nehézséget jelent, hogy nincsenek támogatóink, mecénásaink, így mindent a jegybevételekből, az 1%-os felajánlásokból fedezünk. De lelkesen csináljuk, mert a visszajelzések a gyerekektől és a szülőktől is nagyon pozitívak.

Mindenki, aki ebben részt vesz, itt fogott először hangszert a kezébe. És van, aki már 15-20 éve – az iskola után, főiskola, egyetem, vagy munka mellett is visszajár hozzánk. Mivel mindenki itt kezdi a zenetanulást 12 éves korában, olyan, mintha a fiatalabbak magukba szívnák a tudást a nagyobbaktól, és a művek évről évre egyre jobban szólnak! Hat év alatt kialakult a zenekar stílusa. Persze mi nem hivatásosak vagyunk, itt nincs pótlás, ha valakivel történik valami, nincs váltótársa. Egy van mindenkiből.

Simon Zoltán (SimonZ) és Széplaki Zoltán karmester a zeneiskola Star Wars-termében
Simon Zoltán (SimonZ) és Széplaki Zoltán karmester a zeneiskola Star Wars-termében

Egyszer azt mondtad, hogy egy amatőr zenészben benne van a lehetőség, hogy ha jó formában van, egy profit is felül tud múlni. A profi azért profi, mert ha nincs is jó formában, akkor is magas szintet tud nyújtani.

Igen. Egy profi mindig 80% fölött teljesít. Az, hogy mi egy nagykoncertet adunk, az oktatási módszerünk része. Fel tud-e készülni a gyerek úgy, mint egy profi? Amerikai élsportolók által alkalmazott módszereket használunk: lemodellezzük a helyzetet. Itt fogsz bejönni, néma csend van, képzeld el, hogy ott van ezer ember. Fejben lejátsszuk a koncertet. Mostanra elértük, hogy 80%-ot mindig hozunk, akármi van. Ez egy nagy cél, és nagy eredmény. Nemrég például a Szent István Bazilikában adtunk egy barokk koncertet ezer ember előtt: akkor, ott, abban az egy órában kell a csúcsteljesítményt nyújtani. És ez így van az életben is, vizsgán, felvételin…

Itt vagy, ezer ember előtt, idegen környezetben, fények között, és fújni kell, meg kell csinálni, hiába nem ez a szakmád.

A vasárnapi koncertre jegyek kaphatóak a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában és a MOMKult jegypénztárában. A koncert előtt 15 órától ingyenes Star Wars-délutánra várunk mindenkit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.