Útikalauz a Jedik szent holdjára

A hamarosan múlva mozikba kerülő Zsivány Egyes sok mindenben szakíthat az eddigi Star Wars-epizódokkal, ám abban mindenképp hasonló, hogy számos egzotikus, mégis valóságosnak ható világba repíti el a nézőt.

Az alkotók a Maldív-szigetektől Jordániáig számtalan különféle tájra vitték el a film forgatását. A történetben szerepet kap a pálmafás Scariff bolygó, a kanyonoktól szabdalt Eadu, feltűnik jellegzetes „inka” templomaival a jól ismert Yavin IV, de láthatjuk az Erso család otthonát is, amelynek jeleneteit Izland különleges tájain forgatták.

Ám az összes helyszín közül a legérdekesebbnek a Jedi-lovagok szent holdja, a Jedha ígérkezik. Azt már régen kitaláltuk, hogy a Jedi és a Jedha név hasonlósága nem lehet véletlen. Az alkotók elárulták, hogy a Jedha a Star Wars-galaxis zarándokhelye, emellett az örök tél sivataga, és itt rejtőzik a Forest Whitaker által alakított lázadó terrorista, Saw Gerrera is.

swgatlas02.jpg

A misztikus holdról egy most megjelenő kiadvány, a Star Wars Galactic Atlas című könyv árul el további részleteket. A könyv legérdekesebb lapjairól a Star Wars News Net osztott meg néhány fotót. Hogy kopár felszíne és hideg éghajlata ellenére miért épp a Jedha vált a Jedik szentföldjévé, az megsejthető a könyv által adott leírásból:

„Jedha a zarándokok földje. Otthona egy hatalmas templomnak, amelyet szentként tisztelnek mindazok, akik az Erő egyházának tanítását követik. A Galaktikus Birodalom korában birodalmi megszállás alatt áll, miközben tudóscsoportok bányásszák és kutatják a kyber kristályokat.”

Márpedig — ahogy azt ma már a Disney csatorna legkisebb nézői is tudják — a kyber kristály a Jedi-lovagok fénykardjának legfontosabb alkotóeleme.

„Ahogy Jedha számos települése, a szent város is egy természetes fennsíkra épült” — áll a könyvben.

Már az előzetesekben is feltűnő volt a város fölé magasodó, szokatlanul nagy épület. A könyvből kiderül, hogy ez az építmény a whillek temploma. Aki elmélyedt már kicsit a Star Wars születésének történetében, emlékezhet rá, hogy George Lucas korai vázlataiban a Csillagok háborúja a Whill-krónikák első fejezeteként szerepel. Hogy kik vagy mik azok a whillek, arról nem sokat tudhattunk meg az elmúlt négy évtizedben, ám egyszer egy interjúban Lucas megemlítette, hogy a whillek a Star Wars-galaxis krónikásai, akiknek a távoli jövőben R2-D2 elmeséli a hajdan élt Skywalkerek történetét. Akárhogy is, a whilleknek köze van a Jedi-lovagok vallásához. Nem tudom, lesz-e rá alkalom a filmben, de jó lenne belesni a templom belsejébe.

swgatlas03.jpg

A könyvben szereplő rajzok Jedha zarándokait is bemutatják. Nem először találkozunk velük, ők szerepelnek az alábbi fotón is.

Ahogy a whillek, úgy Saw Gerrera alakja is Lucas fejéből pattant ki, bár ő eredetileg a soha el nem készült élőszereplős Star Wars-tévésorozat figurájának álmodta meg a klónháború veteránját.
„A szélsőséges lázadó, Saw Gerrera egész életében gerillaharcot vívott, kezdetben a Szakadárok, később pedig a Birodalom ellen. A Lázadók Szövetsége is fenntartásokkal van iránta, miután úgy véli, az erőszak az egyetlen eszköz, amely győzelemre vezethet” — mutatja be Whitaker figuráját a kiadvány.

A könyvből kiderül, Saw Gerrera a város alatti katakombákban rendezte be titkos bunkerét. A lázadó vezér pontos rejtekhelye egy ősi rom alatt található.

Ősi romokból pedig akad bőven a Jedha felszínén. A harmadik trailerben láthattuk ezt a hegy méretű Jedi-szobrot:

A könyv lapjairól apróbb érdekességek is kiderülnek. Például hogy a megszálló birodalmi rohamosztagosok hosszú lábú hátasállatok nyergében járják Jedha fagyos kősivatagját.

swgatlas04.jpg

A könyv egy-egy mondatban bemutatja a két jó barát, Chirrut Imwe (Donnie Yen) és Baze Malbus (Jiang Wen) karakterét. Baze a fegyverforgató, Chirrut pedig a vak harcos-szerzetes, aki fogékony az Erő rezgéseire. Mivel helyet kaptak a könyvnek ezen a lapján, jó esély van rá, hogy Jedhán találkozunk velük először. Chirrut vallásosságát elnézve logikus lenne, ha ők maguk is zarándokként érkeznének a holdra, amelynek sorsa már az előzetesek alapján is sejthető. Ha Jedha egésze nem is, a szent város — és vele a whillek temploma — biztosan pusztulásra van ítélve.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.